Case Study: Esiintymistaitoa asiantuntijalle – Pohjola

Pohjola-logo

Pohjola on suomalainen finanssipalvelukonserni, jonka perustehtävä on edistää asiakkaidensa taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Pohjola tarjoaa yritys- ja yhteisöasiakkaille pankki-, vahinkovakuutus- ja varainhoitopalvelut. Yksityishenkilöille Pohjola tarjoaa vahinkovakuutus- ja private banking -palvelut.

Pohjola on osa OP-Pohjola-ryhmää, joka on johtava finanssiryhmä Suomessa. Sen muodostavat itsenäiset osuuspankit ja ryhmän keskusyhteisö OP-Pohjola osk tytär- ja lähiyhteisöineen.

Fiksu firma kasvattaa tähtityöntekijänsä itse (TiVi 8.12.2011)

Pohjola valitsi 2010 eli kaksi vuotta sitten 60 avainhenkilöä kaksivuotiseen Talent-ohjelmaansa. Ihmiset ovat eri puolelta organisaatiota ja heitä kaikkia yhdistää halu kehittää konsernia kokonaisuutena. Ensimmäisen vuoden aikana avainhenkilöt työstivät mm. konsernin strategiaan liittyviä hankkeita kolmen hengen ryhmissä. Lisäksi ohjelmassa on keskeistä ylimmän johdon sitoutuminen avainhenkilöiden mentorointiin. Ohjelma on yksilöllinen ja siinä laaditaan henkilökohtaiset kehittymissuunnitelmat jokaiselle talentille: avainhenkilö saa sitä mitä tarvitsee. Toisena vuonna on keskitytty henkilökohtaisten kehittymissuunnitelmien loppuunsaattamiseen ja yhteisten valmennusten avulla esiintymis- ja ajanhallinnan taitojen vahvistamiseen.

Työelämän ja esiintymisen sulava soppa

Esiintymisestä ja esiintymistaidosta liikkuu paljon harhakäsityksiä ylipäätään. Nyrkkisääntö on: Jos esiintyminen tuntuu jotenkin naurettavan helpolta, älä tee mitään, älä usko mihinkään, joka muuttaa tilannetta huonompaan suuntaan.

Perinteisesti esiintymistaito on mielletty lähinnä kyvyksi pitää vaikuttava puhe, luennointina tai johtamisen työkaluna. Nykyajan työelämässä tyypillinen esiintymistilanne on vapaamuotoisempi tilanne palavereissa, erilaisissa kokouksissa, myynti- tai ostotapahtuma, johtamiseen tai ihmisten kouluttamiseen liittyvä tilanne, puhelinneuvottelu tai muu vastaava –  mikä vain tilanne, jossa pyritään vaikuttamaan tai jopa muuttamaan muiden mielipidettä tai suhtautumista.

Introvertista eksperttiin – noviisista guruun

Päämääränä oli rakentaa asiantuntijoille koulutus, joka tukisi kaikentasoista oppimista olematta kuitenkaan vesittynyt kompromissi. Pohjolan Talent-ohjelman lähtökohta jo on, että osallistujat ovat keskimääräistä taitavampia monella saralla, mutta sama kouluttamisen periaate pätee oli kyse aroista aloittelijoista tai kovista ammattilaisista: Tekemällä oppii ja oppiminen vaatii toistoja. Toteustapa valittiin yhdessä siten, että pääpaino on harjoitteilla ja tekemisellä ja höysteteenä on teoriaa ja tutkimustietoa.

Halusimme viedä osallistujat paikkoihin, joka inspiroisi ja rohkaisisi esiin jotain uutta. Kolmipäiväisen koulutuksen pitopaikkoina olivat Espoon Weegee, Musiikkitalo sekä Heureka. Sisällöt vaihtelivat ilmaisuvoimasta aivotutkimukseen ja antiikin puheenkaavasta kehonkieleen.

Toiminnallinen koulutustapamme on nostettu esiin täällä aikaisemmassa kirjoituksessa.

Mitä meistä sanottiin

Palautteita kerättiin matkan varrella, jotta toteutus pysyy kuranttina ja tuoreena.

” Mukavan rento ilmapiiri opetella esiintymistä”
” Olette selvästi aidon innostuneita työstänne, se tarttuu.”
” Erinomaisen ystävällinen ja armelias tapa saada ihmiset mukaan ilman, että kukaan menee lukkoon.”
” En muuttaisi juurikaan mitään.”
” Paras esiintymiskoulutus ikinä!”
” Voi suositella kaikille esiintymistaidosta kiinnostuneille.”

Loppupalaute oli täydet 5,0/5,0.

”Kouluttajalle on parasta antia, kun voi antaa oikeita työkaluja ja taitoja, joilla on merkitys arjessa.”  -Jani Turku, IMPROVment.

”On hienoa, että IMPROVmentin kouluttajat ovat lähteneet rohkeasti soveltamaan teatterimaailman oppeja yrityselämän esiintymistilanteisiin. Pohjolan talenteille on haluttu tarjota nimenomaan tavanomaisesta poikkeavia tapoja itsensä kehittämiseen ja palaute valmennuksesta kertoo, että lähestymistapa toimii. Läsnäolon taitoa tarvitaan varsinaisten esiintymistilanteiden lisäksi kaikessa arjen vuorovaikutuksessa.” Maija Laaksonen, yksikönpäällikkö, HR-suunnittelu ja kehittäminen, Pohjola.

 

Mainokset

2 thoughts on “Case Study: Esiintymistaitoa asiantuntijalle – Pohjola

  1. Suositteluni! Eräs ohjelman kiistaton ansio oli, että se tuki joustavasti jokaisen henkilökohtaisen mukavuusalueen rajan ylittämistä ja saimme aikaan hienoja kokemuksia, välillä yllättävästikin mutta aina pakottamatta. -Taru Luontama, yksi Talenteista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s